WIJIJ helpt ondernemers aan écht passende medewerkers

WIJIJ helpt ondernemers aan écht passende medewerkers

Van beveiliger naar elektromonteur. Zomaar een praktijkvoorbeeld dat illustreert waar het nieuwe regionale platform WIJIJ voor staat: het vinden van gemotiveerde medewerkers die blij worden van werk dat echt bij hen past. Misschien niet de baan waarvoor ze zijn opgeleid, maar juist werk waar hun talenten en interesses liggen. WIJIJ helpt ondernemers in de zoektocht naar werknemers die graag willen. 

De vernieuwende aanpak van WIJIJ (spreek uit: wij-jij) draait om de match van werk en talent. ‘In landen als Zweden, België en de VS is het al heel normaal, medewerkers werven op basis van hun talent, passie en potentie. Zodat zij een baan vinden die écht bij hen past’, vertelt projectmanager Jordan den Boef van WIJIJ. ‘Deze manier van werven leidt tot gemotiveerde collega’s, blije mensen en een duurzame arbeidsrelatie.’

In het voorjaar is het digitale platform WIJIJ.nl gestart in de regio Gorinchem, Vijfheerenlanden, Molenlanden en Altena met het doel de lokale arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Iedereen die op zoek is naar (ander) werk, kan op WIJIJ.nl een eigen profiel aanmaken en dit delen in een ‘Talentenpool’. Die telt inmiddels al honderden mensen uit de regio. Op de profielpagina is veel ruimte om talenten, passie en vaardigheden te delen, naast een CV en opleidingen. Vervolgens gaat het WIJIJ-team aan de slag om uit de Talentenpool kandidaten en banen samen te brengen.

Een nieuwe aanpak

WIJIJ richt zich hierbij vooral op het MKB, bedrijven zonder een eigen afdeling HRM. ‘Deze werkgevers ondersteunen wij in de zoektocht naar gemotiveerde medewerkers’, vervolgt Den Boef. ‘Voor zowel bedrijven als kandidaten is de WIJIJ-aanpak even wennen. Zo blijkt het best moeilijk om je eigen talenten te benoemen. Ook voor de ondernemers is deze werkwijze vaak nieuw, daarom ondersteunen we de werkgevers met advies en suggesties. Bijvoorbeeld bij het formuleren van een functieomschrijving en deze om te zetten naar een profiel met belangrijke talenten. We hebben een apart team dat actief met de ondernemer meedenkt en passende kandidaten voorstelt.’

Een werkgever die de visie van WIJIJ volledig omarmt, is Danny van Olst van arbeidsbemiddelaar 2day@work. ‘Wij kijken altijd verder dan het CV. Wat is de persoonlijkheid, wat zijn iemands talenten. Is er een klik? Dat zijn cruciale aspecten die bepalen of de baan en de persoon bij elkaar passen. Elke kandidaat die wij naar een opdrachtgever sturen, hebben we altijd eerst uitvoerig gesproken. Wij zijn geen CV-schuivers’, aldus Van Olst.

De perfecte match

Dat talent en interesse inderdaad de basis is voor een perfecte match, blijkt uit de praktijk. In samenwerking met WIJIJ vond Van Olst een kandidaat, toen nog werkzaam als beveiliger, maar met grote passie voor techniek en motoren. ‘Hij wilde iets anders en schreef zich in bij WIJIJ.nl. Wij hebben hem gekoppeld aan een werkgever die een elektromonteur zocht. Met succes. Hij is inmiddels al een paar maanden aan de slag en wordt nu binnen het bedrijf verder opgeleid. Hij is blij en de werkgever ook! Soms is een extra investering in opleiding en kennis nodig. Maar als dat leidt tot een goede gemotiveerde medewerker, vallen die kosten in het niet’, stelt hij.

Informele bijeenkomsten

WIJIJ is niet alleen een platform, maar organiseert ook bijeenkomsten waar werkgevers en kandidaten elkaar ontmoeten. Inmiddels zijn er twee achter de rug en de derde volgt begin november. ‘Dit is een ideale plek om elkaar te vinden. De sfeer is ongedwongen en informeel, waardoor iedereen makkelijk met elkaar in gesprek raakt. Niet ieder gesprek is een match, maar er komen altijd successen uit’, constateert Den Boef.

‘De kracht van WIJIJ, alleen maar gemotiveerde kandidaten.’

Hoe doe je mee?

Werkgevers nemen deel aan WIJIJ, door lid te worden van de coöperatie. Lidmaatschap kost € 10 per maand, hiervoor kan een werkgever alle zoekopdrachten voor nieuwe medewerkers uitzetten. Het WIJIJ-team gaat vervolgens op zoek en draagt een aantal passende kandidaten voor. Bij een succesvolle plaatsing betaalt de werkgever een onkostenvergoeding van € 750. Alle mensen in de pool hebben zich zelf aangemeld en willen graag. Van Olst: ‘Dat is de kracht van dit platform, alleen maar gemotiveerde mensen.’